W wyniku katastrofy jądrowej w Fukushimie skażone zostało około 8% powierzchni Japonii. Skażenie niekoniecznie jest większe bliżej elektrowni. W Fukushimie, jak i w innych prefekturach znajdują się tzw. hotspoty - miejsca koncentracji promieniowania, nagromadzone na skutek ruchów powietrza i nierówności terenu. Niektóre z nich znajdują się także w Tokio.
Skażenie żywności w Japonii przed i po Fukushimie |
Skażenie oceanu, pól uprawnych i powietrza słusznie niepokoi osoby mieszkające obecnie w Japonii, które powinny starannie wybierać pożywienie tym bardziej, że zaraz po katastrofie władze podwyższyły normy skażenia radioaktywnego dopuszczalne w żywności. Radioaktywne substancje natomiast kumulują się w organizmie z biegiem czasu i prędzej czy później mogą stać się przyczyną nowotworu lub innej choroby. Osobom, które przebywają w tym kraju lub się tam wybierają polecamy kilka stron, gdzie można zasięgnąć niezbędnych informacji:
Osobom posługującym się językiem angielskim polecamy Facebookowy profil z aktualnościami i przydatnymi linkami:
O podstawowych zasadach i pojęciach można natomiast przeczytać tutaj:
Dla osób posługujących się językiem japońskim:
Informacje o konkretnych rodzajach produktów:
Aeon: Japoński market jak Carrefour, Tesco, itp.
Catalog House: generalnie to sklep internetowy, ale też jest fizyczny sklep w Shinjuku
WhiteFood: sklep internetowy
GreenPeace Japonia:
Bazy danych:
Ministerstwo Zdrowia, Pracy i Opieki Społecznej